שימוש במאכל לכביסה – בל תשחית

שאלה:

האם מותר לקלקל חלב כדי להשתמש בו לכבס?

תשובה:

שלום וברכה

אם יש מנהג כזה וזו דרך מקובלת לכיבוס באופנים מסוימים זה אכן מותר, אמנם היום שיש הרבה תכשירים סינטטים מצויינין ייעודיים, נראה שאין להקל בזה.

מקורות:

משנה ברורה סימן קעא ס"ק ד:

ואם עושה לרפואה שרי אפילו מימאס ביה וכדלקמן בסימן שכ"ח ס"כ ואפילו בלא רפואה אם הוא דבר שהוא צורך האדם ודרך העולם לעשות בהאוכל צורך זה ג"כ שרי ומטעם זה מזלפין הקרקע ביין וסכין הגוף ביין ושמן כמבואר בגמרא בכמה דוכתי. אסור לפצוע זיתים ליטול ידיו במים היוצאים מהם [שחזקים הם ומעבירים את הזוהמא] מפני שהזיתים נמאסים עי"ז ואיכא הפסד אוכלין [גמרא]:

וראה באבני ישפה ח"א סי' לד שהואיל ומיץ לימון יעיל להסרת כתם יותר מאבקת כביסה – מותר. אבל אני לא בטוח שהוא הכיר את התכשירים הקיימים היום… נראה לי שיש דברים יותר מועילים בהרבה…

למעשה, הכל לפי הרגילות.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. להשאיר חלב שיתקלקל זה לא מעשה ביזוי לכאורה זה רק לא לשמור…
    ואחרי שמתקלקל ממילא אפשר להשתמש בו אז לכאורה לא שייך כ"כ לדינים המוזכרים בסימן הנ"ל…

  2. במנח"י (ג' מה') כתב במפורש שאין איסור בל תשחית בשב ואל תעשה, וממילא מותר לא להשתמש בחלב ואחר שהוא כבר לא ראוי לאכילה להשתמש בו.