הפרת הבטחה שגרמה להפסדים

שאלה:

שלום לכבוד הרב, הבטחתי לחבר טוב לאסוף אותו ברכבי לאירוע מסוים והברזתי לא הלכתי בסוף, לכן מה שקרה הוא הלך לבד ושילם מונית ספישל במחיר יקר הלוך וחזור, ואיחר ולכן היה צריך לשלם מחיר כרטיס כפול(כניסה מוקדמת שתכננו היה בהנחה) האם עלי לשלם לו את הוצאותיו הוא מאשים אותי שבגללי הוא הפסיד כספים, תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

החבר שהבטיח לחבר להסיע אותו ולא בא להסיע אותו אינו חייב לשלם לו את הדמי נסיעות, ולא את ההפסד שנגרם לו שהיה צריך לשלם מחיר כפול עבור הכרטיס.

בהצלחה.

מקורות:

יש מחלוקת ראשונים האם יש מזיק בגרמי על ידי אי עשייה, וזה דווקא בעדים שחייבים מהתורה להעיד, או שותפים שמשועבדים זל"ז לחלוק בנכסים ואחד לא חלק וגרם הפסדים. אבל כאן שאינו חייב לו מהדין להסיע את חברו, אלא הבטיח, אין ההבטחה מחייבת אותו בהפסדים שנגררו.