ביטול השכרת דירת נופש

שאלה:

אני נותן דירות לשבת, אדם שרצה דירה לשבת בר מצווה, סגר איתי על 3 דירות, על דעת שאסור לי לבטל את החוזה גם אם אני ימצא עיסקה יותר טובה.
הוא שולם מקדמה שליש מהמחיר.
לאחר מכן הוא החליט לבטל את הבר מצווה.
האם אני צריך להחזיר לו את המקדמה?
האם הוא צריך לשלם לי את כל הכסף של האירוח.
יש לציין שהיה אדם שרצה להזמין את השבת ובגלל שהתחייבתי לו לא יכלתי לקבל את ההזמנה.
אשמח לתשובה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם היה תשלום מקדמה הרי זה קניין ולא יכול השוכר לבטל ולא המשכיר. וכיון שהיה קניין חייב השוכר לשלם על הדירה ולא יכול לבטל את השכירות וחייב לשלם עבור כל השכירות. אלא שאם השוכר אנוס יכול לבטל את השכירות של הדירה ולא חייב לשלם, אבל המקדמה שלא שילם לא יקבל בחזרה.

בהצלחה.

מקורות:

דמי מקדמה נחשב לקניין ראה כאן.

כיון שיש קניין לא ניתן לבטל את השכירות, אולם אם השוכר אנוס [צריך שתהיה לו טענת אונס אמתית] לא מקבל את הדמי מקדמה ולא חייב לשלם את הנותר – ראה שו"ע סימן שלד סעיף א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם המשכיר הצליח להשכיר לאדם אחר, אין השוכר צריך לשלם את שאר הכסף למשכיר, והמשכיר צריך להחזיר את המקדמה לשוכר, כמבואר בקצות סימן שטז ס"ק ב.