עצות בספק ברכות

שאלה:

שלום לרבנים רציתי לדעת האם נכון שבמצב ספק ברכה יוכל לומר ויברך דוד וכו ברוך אתה השם אלוקי מלך העולם שהכול וכו ?

תשובה:

שלום וברכה

לדייק, אינו אומר מלך העולם, אלא כלשון הפסוק "אלוקי ישראל מעולם ועד העולם", ובאמת חסר כאן מלכות. עצה זו מובאת בשו"ת חתם סופר או"ח סי' קנו. בדומה לך יש שאמרו שניתן לומר ברוך אתה ה' למדני חוקיך, ראה הקדמה לשו"ת מחנה חיים. וראה הליכות שלמה פרק כב הערה לט שעצתו של החתם סופר עדיפה. הפרי מגדים בפתיחה להל' ברכות כתב להרהר הברכה בליבו, לחוש לשיטות שהרהור כדיבור, שכן לענין הזכרת שם שמים לבטלה ודאי אין איסור בהרהור. ובמהר"ם שיק סי' צג הובא שהיה אומר את כל המילים חוץ מהזכרת השם שאת זה היה מהרהר.