התברר שעדי הכתובה היו פסולים

שאלה:

אשה נשואה שגילתה לאחר שנים שהחותמים בכתובתה היו פסולים לעדות (היו קרובי משפחה מדרגה ראשונה) מה עליה לעשות?

תשובה:

שלום רב,

הכתובה ודאי פסולה משום שחתומים עליה עדים פסולים. ויש לעשות מיד כתובה חדשה עם עדים כשרים.

לגבי הקידושין עצמן. צריכים לדעת שבדרך כלל העדים החתומים על הכתובה הם גם העדים על הקידושין, וכך מבואר בשו"ת נאמן שמואל סי' עט (דף צ"ה ע"ב), ובשו"ת כרם שלמה (אבה"ע סי' כא דף ע"א ע"ג), וכן העלה בפשיטות הגאון מבוטאטש בספרו על אבה"ע עזר מקודש סו"ס מב, שבעצם החתמתם כעדי הכתובה החתן מייחד אותם לעדים על הקידושין. אמנם ישנם קהילות מסויימות שנוהגות לקחת עדים אחרים לקידושין ולכתובה ואם מדובר באחת מהקהילות הללו א"כ יש להניח שהקידושין נעשו בעדים כשרים.

לגבי קידושין שנעשו ע"י עדים פסולים, זה ברור שחייבים לעשות שוב קידושין, אבל זה לא אומר שעד כה לא היו נחשבים לנשואים. ראה כאן בהרחבה מה הדין בקידושין שהתבררו אח"כ שנעשו ע"י עדים פסולים אולם היו שם בקהל באותו הזמן עדים כשרים אחרים.