תנאי של הנתבע לדון בדין תורה

שאלה:

אני תבעתי שכן לדין תורה,
והוא לא הגיע ולא הגיב לביה"ד וכשפניתי לגן שאשתו עובדת בבקשה להזהיר את אשתו שתאמר לבעלה להגיע לד"ת, וכן פניתי למעסיקים של בעלה ראש הכולל+ראש הישיבה, וכשפנו אליו בשאלה מדוע אתה לא מגיע ולא מגיב להזמנת ביה"ד, תשובתו שאיני מתכוין לדון בביה"ד שאני התובע הזמנתי אותו ורק בב"ד של ר' ניסים קרליץ זצ"ל ובתנאי שאני התובע אשליש ביד שליש 10.000 ש"ח כדי שהנתבע יהיה בטוח שאקיים את פסה"ד העתידי לכשיצא!
שאלתי היא הלכתית בלבד,
האם יש לנתבע את הזכות להעמיד תנאי הפקדה על התובע, כדי להסכים להגיע לדיון בבית דין רבני?

תשובה:

שלום וברכה,

הנתבע יכול לבחור באיזה בית דין רוצה להתדיין ודווקא בבית דין באותה עיר ולא לצאת לעיר אחרת. הנתבע לא יכול לדרוש שהתובע ישליש סכום כסף, ועליו להתדיין בבית דין ובית דין הם יאכפו את הפס"ד.

הנתבע צריך לבוא לבית דין שהוזמן או לומר להם באיזה בית רוצה לדון וללכת מיד לאותו בית דין ולדון בו. הנתבע לא יכול לשלוח מסרים דרך ראש כולל או ראש ישיבה אלא עליו להגיב לבית דין בלבד. ואם הנתבע לא מגיע לבית דין תוכל לבקש מבית הדין שהזימינו אותו לד"ת שאתה רוצה היתר לדון בערכאות, ובית דין יביא לך היתר לכמ"ש [כל מה שתרצה].

בהצלחה.