שטיפת עלים מגידול מיוחד בשבת

שאלה:

שלום וברכה

ראיתי בתשובות כאן בעניין שטיפת עלי חסה וכדו' בשבת.
שמצד השטיפה אין בעיה אם זה תחת הברז, אך להשרות אסור.
מה הסיבה שאסור להשרות את העלים במים? משום בורר? מה בעצם ההבדל בין זה לשטיפה תחת מי ברז?
וכן מבחינת החרקים, כתבו כאן שיש מקום להקל בניקוי עם מים וסבון בעניין החשש מנטילת נשמה באם מדובר בחסה מגידול מיוחד.
אלא שלפי ההוראות שכתוב על המוצרים יש להשרות את העלים במים עם סבון למשך כמה דקות.
ואם יש בעיה בלהשרות במים איך אפשר לנקות את זה מבחינת החשש לתולעים וכדו'?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

1. ההבדל בין שרייה לרחיצה, היא שבשרייה המעשה נחשב כבורר, כיון שיש כאן קיבוץ פירות או עלים וביניהם עפר, וממילא ההפרדה שלהם זו ברירה. אבל כשלוקחים עלה בודד ורוחצים אותו בברז, זה בעצם פעולה המזכירה קילוף, או הדחת ליכלוך, ואין כאן תערובת [או גם אם נגדיר זאת כתערובת, בקילוף יש סברא מיוחדת שכיון שזו הדרך להגיע לפרי זה דומה לאוכל מתוך פסולת. ראה בענין זה בהרחבה בארחות שבת פרק שלישי הערה קכט, וראה שם מדעת החזון איש שהחמיר ואסר גם רחיצה בברז כיון שסבר שהואיל והליכלוך אינו דבוק כמו קליפה בפרי זה עדיין תערובת ויש בזה איסור בורר.

2. לגבי שאלתך השניה, אן אני הייתי נמנע מלעשות זאת, אבל מעיקר הדין כאשר מדובר בגידול מיוחד ההשרייה היא לרווחא דמלתא, כלומר בריצה טובה עם שיפשוף תחת זרם לא אמור להשאר משהו.