סמכות בית דין על עניינים ציבוריים

שאלה:

האם יש בית דין ליורה דעה? ראינו כמה מיקרים שבתי דין דנו בעיניני צניעות וכדומה אצל אישי ציבור. האם שייך בכלל בית דין בנושא שאינו דני ממונות?

תשובה:

שלום וברכה,

בית דין הוא לאו דווקא לענייני ממונות אלא הם ממונים על כל צורכי העיר – אם הם הבית דין הגדול של העיר שהמחו אותם רבים עליהם, ויש להם כוח להתקין תקנות או להעניש ולקנוס. ולכן ניתן להקים בית דין שיעסוק בצרכי השעה ויעניש אנשים שאינם נוהגים כדין וכהלכה. אולם כיום אין לבית דין סמכות להעניש ורק למשטרה יש סמכות להעניש, ולכן אדם שעובר עברות פליליות יש לשלוח אותו לטיפול במשטרה ולא לבית דין שלא יכולים להעניש. בתי דין שקמו היום לעסוק, הסמכות שלהם רק לוודא שאכן מדובר בטענות נכונות ולא מדובר בהוצאת ש"ר. אבל בית דין שנוכחו לדעת שמדובר באדם מסוכן מוטל על בית דין להעמיד אותו לדין במשטרה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן ב. וכן שמעתי מהגרז"נ גולדברג זצ"ל.