זורה בשבת – דאורדורנט / מצנן / מכשיר אדים קר / יריקה

שאלה:

שלום הרב.
1. האם לפי דעת שולחן ערוך הרב, אפשר לפזר ברוח דברים שאינם גידולי קרקע (לדוגמה מים)?
2. ושאלה נוספת: האם כשאין כרגע רוח, אהיה מותר לרוק או להשתין, או לנער מפה מפירורים שבה? או שחוששים שיבא רוח ויפזר, ויעבור על מלאכת זורה?
[להעיר שבשולחן ערוך הרב בסימן רע״ז אוסר לפתוח הדלת כנגד נר דלוק שמא יכבנו הרוח. וטעם האיסור מסביר בקונטרס אחרון משום שיש חשש שיעשה איסור אחר שיהיה ודאי פסיק רישיה, זות אומרת שאם כשהוא פותח את הדלת, ינשב רוח חזק כל כך, שודאי יכבה את הנר, אזי אסור לעשות זות. לפי זה לכאורה הוא הדין כאן, שלמרות שעחשב אין רוח, יהיה אסור להשתין או לזרוק מים או לרוק, שמה בשעה שהוא עושה את פעולות הנ״ל ינשב הרוח ויפזר ויעבור על איסור זורה

תשובה:

שלום רב.

במקרה שהזכרת של יריקה או התזת מים אין כל איסור, כיון שמלאכת זורה היא שלב במלאכת הברירה, בו על ידי הנשיפה המוץ עף לו למעלה והגרגירים נשארים בקערה ללא פסולת, כלומר שהזרייה יוצרת הפרדה בין שני דברים, כאן זה הפרדה של חלקיקי אותו דבר עצמו. מטעם זה, התירו הפוסקים להתיז תרסיס כמו דאורדורנט בשבת או להוציא רוק מפיו ואין בכך משום מלאכת זורה.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סוף סי' שיט בשם רבי עקיבא איגר.