שילוח הקן כאשר האם יושבת במרחק מהביצה

שאלה:

שלום הרב,
במסתור הכביסה שלי יש קן עם ביצה. הביצה יושבת ממש תחת דוד המים. הדוד יוצר גלי חום והאיזור תחת הדוד חם. היונה אינה יושבת על הביצה אלא יושבת כ2 מטרים בטווח הראיה. אבל היא יושבת כבר בשטח של המרפסת של השכן שלי ולא שלי. האם יש פתרון לשילוח הקן במצב זה?

תשובה:

כשהאם אינה רובצת על הביצים אין מצוה של שילוח הקן.

תזכו למצוות.

שולחן ערוך יורה דעה הלכות שילוח הקן סימן רצב:

סעיף יא

היתה מעופפת על הקן, אם כנפיה נוגעות בקן חייב לשלח, ואם לאו, פטור אף על פי שנוגעים מן הצד.

סעיף יב

היתה יושבת בין הביצים או בין האפרוחים, אפי' נוגעת בהן, פטור.

סעיף יג

היתה יושבת על שני ענפי האילן והקן תחתיה, רואים כל שאילו תשמט ונופלת עליהם, חייב, ואם לאו, פטור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב.

    אף שלשון הפוסקים שצריך לתפוס את האם בידיו ולשלחה, למעשה קיום המצווה הוא בכל אופן שהיא עפה מחמתך, אף בלי לתפוס בידיים אלא להרעיש או להרחיק במקל, ויש אומרים שכך ראוי לעשות. ואין צריך להכות עליה במקל ממש אלא די שיכה לידה ויגרום לכך שהיא תיבהל ותברח. כך שכיון שהיא עפה משום שנתנה ליבה לכך שאת באה, קיימת את המצוה.
    ראה חזון איש יורה דעה קעה,ב, וראה באריכות בספר שלח תשלח עמוד מג בביאור דברי הראשונים בזה.