סתימת פתח / עובי החור שמשאירים

שאלה:

1. מה גודל החור שצריך להשאיר שסותמים חלון?
2. האם אפשר לכסות את החור שמשאירים?
3. האם זה נחשב סתימה אם החלון היה עתיד להיסתם שנבנה? :
החלון הנ"ל היה ארעי משום שנבנה בתוספת בניה של חדר שבולט מהבניין וידוע היה שבעתיד השכן ליד גם יוסיף חדר החוצה שיסתום לחלוטין את החלון כפי שקרה אחרי כ- 5 שנים.

תשובה:

רוב הפוסקים לא הביאו בזה שיעור אלא כתבו נקב קטן כעין שפופרת, צינור דק וכדומה, עובי שך מקדח וכך המנהג להקל. אמנם בשם מהריי"ץ הובא בס' הבית עמ' קצא שיש להשאיר טפח וחצי. ועי' שם שאין צריך להשאיר את החור גלוי, אלא אפשר להניח בו פס מתכת וכדומה ולשים עליו טיח וסיד, עיי"ש בשם בעל התניא, וע"ע בשו"ת שבט הלוי ח"ו סי' קיא.

קשה להגדיר את מה שתיארת כפתח ארעי, הייתי מחמיר בזה.

בהצלחה רבה.