עץ שנפל לשכן

שאלה:

יש לי עץ חלש שהפקרתי אותו לפני שנפל לחצר השכן האם מוטל עלי לפנותו
יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אם הפקרת את העץ לפני שהוא נפל אתה פטור על פינוי העץ וכן על כל נזק שנעשה בגלל נפילת העץ. כמובן שלא הוגן להפקיר עץ לפני שנופל ולהפיל הוצאות על אחרים.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט סימן תטז

סעיף א

הכותל והאילן שנפלו לרשות הרבים, פטור מלשלם, ואף על פי שהפקירם; לפי שאינם דומים לבור, שהרי אין תחלתו להזיק. ( ויש אומרים דאם היה לו פנאי לסלקן ולא הפקירן, חייב) (טור ס"א). ואם היו רעועין, ב"ד קובעים לו זמן ודווקא שהתרו בו בית דין, אבל בלא בית דין אף על פי שהתרו בו חביריו אינו כלום; מיהו אם חפר בכותל וגרם להפילו, חייב בנזקין דהוה ליה חציו ממש (בית יוסף בשם רשב"א), לקוץ את האילן ולסתור את הכותל. וכמה הזמן, ל' יום. ( ואם הדבר נחוץ ויש לחוש שיזיק לאחרים, אין נותנין לו זמן רק כופין אותו לסלק היזיקו מיד) (ב"י בשם ריטב"א). נפלו בתוך הזמן והזיקו, פטור; לאחר הזמן חייב, מפני שהשהה אותם. הגה: וכל זה כשבנאה מתחלה כראוי, אבל אם לא בנאה כראוי ומחמת זה נפל הכותל, חייב בנזקו (תוס' המגיד פי"ג דנזקי ממון ובית יוסף בשם רבינו ירוחם נל"א ח"א).