טבילת כלי גדול מאוד

שאלה:

שלום וברכה
כלי גדול לרדיית דבש (מוציא דבש מחלות דבש) הכלי עשוי מנירוסטה, המיכל שלו 500 ליטר, האם חייב בטבילה?
האם ניתן לפרק חלק ולהרכיב מחדש?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין הוא חייב טבילה, ויש שנהגו שלא לטובלו כאשר מדובר בשימוש שאינו מכין את המאכל להיותו ראוי לאכילה עדיין, וזה שלב מוקדם יותר ביצור הדבש [אינני יודע אם זה כך] מכל מקום אין בסברא זו כדי לפטור לגמרי מטבילה אלא רק לומר שאין מברכים על טבילה זו. ולכן אם ניתן באמת לפרק בו חלק המצריך מעשה אומן לתקנו – זו עצה טובה.

מקורות:

ראה כל פרטי הנדון וההכרעה בס' בינת אדם לבעל החכמת אדם, סימן סו, בנדונו לענין יורות גדולות של שיכר.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אך איני מבין שהרי אם מפרקים משהו מהמכשיר, המיכל עצמו בו נוגע הדבש נשאר שלם, אז נראה לי שבכל מקרה צריך לטבול את המיכל, לא?

  2. אינני יודע איך המיכל הזה נראה, אם אי אפשר לפרק אז לכאורה צריך לטבול וללא ברכה. השאלה אם זה אפשרי… אולי בים… אולי בשעת הדחק נמכור אותו לגוי ונשאל אותו ממנו, אף שהפוסקים כתבו שפתרון זה מועיל רק כשזה לזמן מוגבל, אינני יודע.

  3. על זה דיברנו, למעשה קשה למצוא קולא כזו, כי עיקר הנושא במ' סאה לפי מה שראיתי, הוא שקובעים לו מקום ולכן אינו כלי, כאן נראה לי שבאופן מובהק לא קובעים לו מקום מסויים.