שמיטה – עציצים על קרקע מרוצפת

שאלה:

לכבוד רבני בית ההוראה, שלום וברכה!
מישהו עובר דירה, והמרפסת בדירה החדשה יותר קטנה מהמרפסת שיש לו עכשיו, אבל יש לו חבר שיש לו גינה גדולה, ורוצה להביא לו כמה עציצים לא נקובים. האם בשנת השמיטה חבירו יכול להניח את העציצים לא נקובים בשטח מרוצף שיש בגינתו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אין לעשות זאת, כיון שלכמה פוסקים קרקע מרוצפת בקומה ראשונה אינה מונעת יניקה. ההגדרה שהם לא נקובים גם אינה מדוייקת, בגלל שמן הסתם ענפים יוצאים מחוץ לגבולות הכלי וגם זה נחשב כבר כנקוב.

מקורות:

לגבי ההגדרה של עציץ בתוך הבית ראה מנחת שלמה סי' מא שמחלק בין קומת קרקע לאלו שעליה, בקומת הקרקע הריצוף אינו חוצץ ובקומות מעל הוא חוצץ, ולעומתו בקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב ח"א סי' רלב שמחמיר בכל הקומות, וע"ע שו"ת שבט הלוי ח"ו סי' קסז. דעת המקילים בכל האופנים כשיש ריצוף, ראה בס' חידושים וביאורים זרעים ח"ב סי' יא אות ח. יש שטוענים שנדון זה רק בריצוף העשוי אבן כמו הבלטות של פעם, או קרמיקה של היום, אבל שיש למשל חוץ גם בקומת קרקע.