אמירת תחנון – תפילת יחיד

שאלה:

[תגובה לתשובת הרב]:

תחנון ביחיד
ט׳ בסיון ה׳תשפ״ב (08/06/2022)
שאלה:
לרוב אני מתפלל בבית, ביחידות וזה עקב התנאים שעומדים לרשותי (אני גר בחו"ל די רחוק מהקהילה היהודית והבתי-כנסת די רחוקים ממני). האם חייב אני לומר תחנון בשחרית/מנחה? קראתי בכמה וכמה אתרים שאין מן החובה לומר את התחנון והוידוי כמו את שאר חלקי התפילה. פעם שאלתי אצלכם באתר ועניתם תשובה בסגנון "אסור לחרוג מהמסגרת של חז"ל ..כל מי שחורג ינשכנו נחש.. וכו". האם בכל זאת אפשר לדלג על התחנון והוידוי כשאני מתפלל יחיד? וללא קשר למה שכתבתי כאן, אם אני כן רוצה לומר תחנון ווידוי – איך אני אמור לומר את ה 13 מידות.. "…אל רחום וחנון.. ארך אפיים ורב חסד.. וגו". תמיד רשום בסידורים שצריך לומר זאת כקורא עם טעמי התורה. ואם איני יודע איך לקרוא עם טעמי התורה – איך אני קורא??

תשובה:
הציטוט שהבאת אינו סגנון הכתיבה שלנו…

[כנראה זה נלקח בהקשר ציטוט דברי הרמ"א על הנמנעים מאמירת והוא רחום בשני וחמישי]

יש לומר תחנון גם ביחיד אבל ללא נפילת אפיים, שזה נאמר רק במקום שיש בו ספר תורה, כמבואר בסימן קלא.

לגבי אמירת י"ג מידות, זה נאמר דוקא במנין, אלא אם כן אתה קורא את הפסוק בטעמי המקרא.

יום נעים.

אז רק כדי שאהיה אהיה בטוח למה שהתכוונת בתשובתך, אני מתפלל מתוך סידור של עדות המזרח. אז האם התכוונת שאני צריך לומר:

"אנא ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו תבוא לפניך תפלתנו ואל תתעלם מלכנו מתחנתנו…… כי אמת עשית ואנחנו הרשענו"

ואז את זה לא-אומר:

"אל ארך אפיים אתה ובעל הרחמים…..הודעת לענו מקדם…. ושם נאמר ויעבור ה' ….רחום וחנון חטאנו לפניך רחם עלינו והושיענו"

ואז את זה אומר:

"לדוד אליך ה' נפשי אשא………מכל עוונותיו….הנחם על הרעה לעמך".

ואז את זה אומר:

"אבינו מלכנו אבינו אתה…………והצילנו וכפר על חטאתינו למען שמך"

ובימי שני וחמישי לא אומר:

"אל מלך יושב על כסא רחמים……..ושם נאמר ויעבור ה' על פניו….וחטאה ונקה"

ואז לומר :

"אנשי אמונה אבדו ……. לשחרך אל בעת צרותינו"

"תמהנו מרעות….אמונתך הודעת לו"

"אלוהינו ואלוהי אבותינו אל תעש………לכודים אסירי התקווה"

"מה נאמר לפניך ……. מנגד עינך"

"יהי רצון מלפניך ……..חדש ימינו כקדם"

והוא רחום יכפר………והושיענו למען שמך"

ועתה א-דוני ………..על עירך ועל עמך"

"אבינו אב הרחמן ………….ורחום אתה"

"אין כמוך חנון ורחום…………. לפניך תשתחוה"

"הפותח יד בתשובה……………. ה' אלוהינו ה' אחד"

אשמח אם תוכל לאשר לי בכל אחד מן הקטעים שלעייל – את מה כן ואת מה לא לומר בתפילת יחיד.

תודה.

תשובה:

סימנתי בכל אחד אם אומר או לא אומר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום, האם מה שכתוב זה הדרך הנכונה להתפלל מנחה ביחיד? לא ברור אם התשובה היא סופית או שהיה עוד חלק להתכתבות. ואיפה נמצא הקטע של ״אנשי אמונה אבדו״.
    חיפשתי כבר זמן מה הסר מסודר מה להגיד בתפילת יחיד במנחה, אז אם תוכל לכתוב הודעה מסודרת בנושא זה יעזור להרבה אנשים!

  2. אומר קרבנות, אשרי, שמונה עשרה, תחנון ללא נפילת אפיים [אלא אם כן מתפלל במקום שיש ספר תורה], לא אומר י"ג מידות] ובסיום אומר עלינו לשבח.