החזר הוצאות בביטול שידוך

שאלה:

לפנינו שתי שאלות
1. הבן שלי היה משודך
לא היו אירוסין
וההורים של הכלה לא רצו לחתום על וורט או התחייבות כל שהיא
היה בסה״כ מפגש משפחתי שיזמו בביתינו על מנת להכיר ולקרב את הלבבות עד שהמחותנים ההורים של הכלה יעשו אירוסין

ערב חג הכלה שולחת הודעה שהיא מבטלת את השידוך .
הזוג היה ניפגש פעם בשבוע
שלחנו מהצד שלנו מתנות לחג
פסח -שעון
הבן קנה לה עגילים ושרשרת
ועוד ס״ט מחזורים שקנינו לה לשבועות
השאלות :
1.האם יש פה התקשרות שצריך לעשות שטר מחילה ?

2.כדי לבטל את כל האולם חתונות ואת המקום ששכרנו לשבת חתן זה 50 אחוז מגובה ההזמנה
מי צריך לשלם את דמי הביטול האלה ?
האם צריך לחייב את הורי הכלה ?
מה גם שהוא ביטלו את ההתקשרות בצורה מאוד לא מכבדת
שלחו הודעה שבה אומרים שהכל בוטל ונא לא ליצור קשר בנושא
וזה אחרי התקשרות של 3 חודשים ומפגשים של פעם בשבוע עם הכלה . בלי להסביר או להגיד שהם מתלבטים. חתכו בבשר החי.
שדכנית לא מעורבת בסיפור .השידוך היה יוזמה של האימאות.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הפגישות היו במטרה לאירוסין, והצדדים עדיין לא דיברו על נישואין, אין חיוב לשלם הוצאות שצד החתן שילמו. אבל אם החתן והכלה סגרו ביניהם והסכימו שיערכו נישואין, ועל סמך זה צד החתן הזמין אולם, צלם ועוד…ן, חייב הצד המבטל לדרוש מחילה על הביטול. וכן הצד המבטל [צד הכלה] חייבים לשלם עבור הוצאות שהוציא הצד השני עבור החתונה, וצריכים לשלם את המקדמה ששילמו על האולם צלם, שבת חתן ושאר דברים. אמנם דווקא אם ההוצאות היו הוצאות שמקובלות באותו מקום או לפי רמת חיים של הצדדים. אבל הוצאות מעבר למקובל באותו מקום, או באותו מגזר, אינם חייבים לשלם. ולכן אם צד אחד שילם מקדמה עבור צלם, תזמורת, אולם, וכדו' שמקובל לשלם מקדמה, ואין אפשרות להחזיר את המקדמה, חייב הצד המבטל לשלם את המקדמה שהוציא הצד השני. וכן אינו חייב לתת מכתב מחילה עד שיכסו לו את כל ההפסדים שנעשו לו, וכן יפצו אותו על הבושת שנגרמה לו.

אם השידוך בוטל בגלל מקח טעות, אין הצד המבטל חייב לשלם את ההוצאות של הצד השני. ולכן אם התברר על הצד השני שהיה חולי או שלא נוהג כמנהג דת יהודית, או שפרוץ בדרכיו, הרי זה מקח טעות, ואין הצד המבטל חייב לשלם עבור הוצאות החתונה שהוציא הצד השני. (ומסתבר שגם שטר מחילה אינו צריך).

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע אבן העזר סימן נ סעיף ג שפסק כדעת הרמב"ם שחייב המבטל לשלם עבור הוצאות הסעודה שנהוג באותו מדינה.

ראה סעיף ה גבי קנסות של שידוכים שאם התברר שיש מום של חולי או של דת יהודית, אין חובה לשלם את הקנסות שהבטיחו. ולפ"ז כ"ש שבמקח טעות לא יצטרכו לשלם עבור נזקי גרמי – הוצאות סעודה שהוציא – ואיהו דאפסיד אנפשיה שקלקל את מעשיו וגרם הפסד לעצמו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אם התפוצץ שידוך אחרי שזוג סגר ביניהם, לפני הוורט,
    בגלל שגילו שהשדכנית רימתה מאיזושהי אי דיוק בהבנה ואמרה לצד החתן שצד הכלה נותן יותר -ולא אמרה שכוונתם לתת סכום מסויים רק במידה שגם הצד השני ייתן את אותו הסכום,
    האם גם אז זה נקרא מקח טעות ולא צריך מחילה מהבחורה? או שבגלל שהרמייה הייתה של השדכנית כן צריך מחילה?
    במידה כמובן שזה לא היה בכוונת צד הכלה וגם להם זה היה הפתעה לא נעימה וגם הם נפגעו מהסיפור.

  2. צריך מחילה מהכלה. לא צריך מחילה מהשדכנית אבל צד הכלה שנהגו בתום לב ולא רימו בשידוך לא נחשב מצידם למקח טעות ואם מבטלים להם את השידוך יש לבקש מהם מחילתם.

  3. האם אפשר להודיע לאנשים לא להתעסק עם השדכנית?
    כי זו לא פעם ראשונה שהיא הייתה לא לעניין,
    וחבל ששידוכים נהרסים בגללה.
    או שעדיף לנקוט ב"שב ואל תעשה" ?

  4. אין צורך לפרסם, הביטול של השידוך שלכם הוא יפרסם את המעללים של השדכנית.
    ואולי תעשו שאלת רב האם לבטל שידוך שכבר יצא לפועל רק בגלל סיבה כספית.

  5. זה היה אחרי שהזוג סגר בינו לבין עצמו ,אך לפני הוורט, לפני שהיה פרסום. (האם זה משנה את התשובה לגביי עניין המחילה מהבחורה?).
    רק אנחנו יודעים שהיא עשתה את הנזק, וזו לא פעם ראשונה שנוכחתי בטעויות קריטיות שקורות איתה בשידוכים.
    בנוסף גם ידוע לי בבירור שהיא סיפרה לאנשים פרטים אישיים על מי נפגש עם מי ולמה ירד וכ'ו..
    תיאורטית, אם היו מסבים לי את תשומת הלב לעניין לפני שנה, היינו חוסכים הרבה עוגמות נפש בהתעסקות איתה.
    אני לא רוצה בכלל לדבר סרה/להוציא דיבה, אך מה חובה עליי לעשות במקרה זה?

  6. אם לא היה וורט ולא פורסם הדבר אין צורך לבקש מחילה.
    מותר לך לספר לאנשים שהם לקוחות שלה שלא יעבדו איתה ושהיא מוסרת מידע שגוי. אבל לא לספר לאנשים זרים סתם ושלא להגדיל את המעללים שלה.