יין מבושל / מפוסטר לענין יין נסך

שאלה:

בס"ד
שלום רב
אם כתוב על תירוש/יין שהוא מבושל או מבושל על ידי פסטור, מותר למי שאינו שומר מצוות למזוג את היין לאדם חרדי בנוכחות שלו לידו ?

תשובה:

ביין מפוסטר שאינו בישול גמור נחלקו הדעות אם דינו כמבושל לענין יין נסך ואין להקל אלא בשעת הדחק.

מקורות:

יין מפוסטר, דעת הגר”ע יוסף בהערות לס’ נשמת אברהם שאין בו איסור, וכ”כ בשו”ת שבט הלוי ח”ב סי’ נא, ובשו”ת אגרות משה יו”ד ח”ב סי’ נב. אולם בשו”ת מנחת שלמה ח”א סי’ כה כתב, שהואיל והפיסטור אינו ברתיחה גמורה וכל תועלתו אינו אלא להמית את החיידקים אין דינו כיין מבושל, וכך הסכים הגרב”צ אבא שאול בספרו אור לציון ח”ב סי’ כ, וכן דעת הגרי”ש אלישיב, כמובא בקובץ תשובות ח”א סי’ עה. וטעמו, משום שהפיסטור אינו ענין לעצמו אלא חלק מהליך עשיית היין, וכיון שהטעם שהקלו בזה הוא משום שיין מבושל אינו מצוי, לא שייך טעם זה לענין פיסטור הנעשה בכל יין בזמנינו.