תליית תמונת צדיק בבית המדרש

שאלה:

שלום וברכה
אני לומד הכולל אברכים בצפון הארץ.

אחראי הכולל , מתעקש לתלות תמונה ענקית של מטר על חצי מטר , של רב צדיק מקומי לעילוי נשמתו .
הכולל אכן הוקם לעילוי נשמתו של אותו אדם צדיק שנפטר ולכן שמו מתנוסס על כניסה הבית מדרש.
שאלתי היא , שאני בעדינות טוען לאותו אחראי שעליו לחדול מלתלות תמונה ( צילום ) של אותו אדם הכולל שלנו מול הפרצוף של כולנו הלומדים שם כי יש בזה חשש כמה עינינים אסורים :
א. לא תעשו כדמות המשמשים לפני במרום ( אדם, נשר וכו') למרות שאינו בולט.
ב. ליד אביזייריהו שעבודה זרה .
ג. כמו שפסק השולחן ערוך בדין בית כנסת איסור תלייה משום בלבול כוונות ועוד .

אודה לכם אם תוכלו לעזור לי לקבוע שאכן או לא ראוי לסלק תמונת ענקית של איש ( פרצות) מבין כותלי בית המדרש .
אם כל הכבוד שאנחנו מייחסים לנפטר ולומדים לעילוי נשמתו .

בכבוד רב

תשובה:

בענין תמונה של אדם, נחלקו הראשונים אם יש איסור לאדם להצטלם או לא. ולענין הלכה פסק השו”ע ביו”ד [סי' קמא] שאין איסור עבודה זרה בתמונה של אדם. וכן מנהג העולם, ואפילו החרדים לדבר ה’ מקילים בזה. אמנם יש שהחמירו ונהגו שלא להצטלם וטעמם על פי סוד [ועיין בשו”ת יחווה דעת ח”ג סי’ ס”ג שהאריך בזה]. לכן נהגו להקל לתלות תמונת אדם בבית ולאו דוקא של צדיקים.

לענין תליית תמונות בבית הכנסת, אכן, כפי שהבאת משו"ע בסי' צ סעי' כג אין לתלות תמונות בבית הכנסת, ורק בשעת הדחק התירו לתלותם למעלה מקומת אדם כך שלא יהיו לנגד עיניו בתפילה, יש להקל בכותל האחורי של בית הכנסת בעורף המתפללים, או במבואה שבכניסה לבית הכנסת.

ברכה והצלחה וחג שמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב הגאון שלום וברכה

    לכאורה, לפי עניות דעתנו לא ענית לשאלתנו.
    לא היית שאלה האם יש איסור להצטלם אלא האם יש איסור או התנהגות לא ראויה ללמוד תורה מול תמונה או צילום אדם .
    הרי לא ראינו במשך אלפי שנים שהניחו או תלו תמונות צדיקים לתוך בית מדרש .וכמובן שאיני מתייחס לבית כנסת כרגע .
    זאת אומרת , האם יש עינין שלא יהיה תלוי תמונת אדם בשעת הלימוד ? שלא הביט על תמונת צדיק בשעת הלימוד? הרי לא יעלה על הדעת שראינו בכל שהותנו בבתי מדרשות כלשהן בארץ ובתפוצות תמונות צדיקים מול עינינו בשעת לימוד תורה הקדושה .
    האם יש מקור כתוב או סברא שכבודו חושב ומסיק שנוכל להסיק מנהג ברור אליבא דהלכתא?, הרי בוודאי אין שום בתי מדרש או ישיבות עם תמונות צדיק בכל העולם ובמשך הדורות גם לא היה .

  2. אינני מכיר מקור לאסור ללמוד מול תמוה ואין בזה כל בעיה, ומה שלא מצאנו בשום בית כנסת תמונות, זה בגלל ההלכה שהבאתי שאסור לתלות תמונות בבית הכנסת אלא מעל קומת אדם בגלל שזה מבלבל את הכוונה.