גערה לאבלים / ביטול אבלות בערב שבת שחל בערב יום טוב

שאלה:

שלום,
כיצד בדיוק עושים גערה לאבלים בסיום השלושים?
האם קוראים פסוקים או נוסח מסויים?

שאלה שניה אבל שיוצא בעקבות חג השבועות מהאבלות שלושים אולם החג נופל ביום ראשון, האם הוא יוצא כבר ביום שישי ?

תשובה:

שלום וברכה

1. כבר עניתי בתגובות שאין שום נוסח, פשוט אומרים לו שהשיער ארוך וזה כבר לא לענין… שם כתבתי את זה מעט יותר ציורי… חשוב לדעת שלמנהג בני אשכנז הגערה אינה אחר שלושים, י אז באמת שערו אינו בשיעור גערה… אלא כשלושה חודשים מאז שהסתפר בפעם האחרונה.

2. לכאורה יש להקל על סמך דברי תרומת הדשן שהביא הש"ך סי' שצט ס"ק טז בכעין זה לגבי מי שנופל לו הרגל באמצע שבעה, שמתיר לרחוץ בחמין לכבוד הרגל, ואף שיש שהתירו רק בצונן, מכל מקום רואים שזה כבר מבטל, שהרי בערב שבת באמצע שבעה גם בצונן אסור…