מפקד אוכלוסין בחברה הערבית – כניסה למקום סכנה

שאלה:

שלום הרב
התחלתי לעבוד כמנהל סניף ירושלים בלישכה המרכזית לסטיסטיקה,
העבודה זמנית ל 8 חודשים,
העבוד ללכת לאנשים הביתה לצורך איסוף נתונים שהמדינה רוצה לדעת,
תחתיי יש 230 עובדי שטח, שהולכים לאנשים לאסוף מידע.
מתוכם יש תחתיי מנהל מגזר ערבי
ותחתיו יש 30 עובדים ערבים,
תוך כדי עבודה אני מבין, ממנהל המגזר הערבי, שבגלל שרוב תושבי מזרח ירושלים מגדירים את עצמם כפלסטינים, במפקד הקודם היה מקרה שאיימו בנשק על עובד שלנו.
הוא אומר שכרגע הכול רגוע ולא אמור להיות בעיה.
יש לציין שהיו עוד מקרים שאמרו לאנשים להסתלק או איימו, אבל בפועל לא קרה כלום לאף עובד.
יש לציין שהוא מנהל עצמאי כלומר הוא מגייס את העובדים והוא מחליט מי ילך לאיזה בית, הוא רק חייב לדווח לי כמה פקידות עשו. ואני תפקידי שיעשה יותר שאלונים. כלומר לשבת לו על הראש שיתקתק שאלונים.
האם מותר לעבוד במקום כזה?
הרי אני מנהל את העובדים הערבים ואולי אני מסכן אותם?
יש לציין שאם אני לא יעבוד שם עדיין יגייסו את הערבים והם ילכו לפקוד.
וכן שאני לא מנהל ישיר שלהם, אני לא מגייס ולא אומר להם למי ללכת.

תשובה:

לא נראה לי שיש מקום לחשש. מעולם לא רצחו עובד מדינה ערבי על "פשע" כזה, הנפנוף בנשק אצלם זה סוג של שפה ושיח ולאו דוקא כוונה רצינית.. לדעתי, יש לחדד נהלים, כלומר לומר לו לבחון היטב להיכן הוא שולח את האנשים ובאלו ימים, לא שולחים אנשים למזרח ירושלים ביום ירושלים לפקוד אותם… ואפשר גם לסמוך עליהם שהם בקיאים היטב בכל הקודים החברתיים ויודעים בעצמם בדרך כלל לאן ללכת וכו', להם זה לא כל כך מפחיד כמו שלנו זה נראה…

כמובן שאין לשלוח פוקדים יהודים למקומות ערביים.

בהצלחה