ברכה על שמן אתרי

שאלה:

שלום
יש לי בבית בקבוקון שמן מנטה (אתרי )
מדי פעם אני אוהב להריח בו לתענוג
בגדול – הייעוד שלו הוא לריסוס בחדר
אבל חלק מהצרכנים מורחים אותו על הרכות להרגעה ולהעביר מיגרנות.
1- האם מותר להריח בו בשבת לתענוג ?
2- האם טעון ברכה ?

תודה
תבורכו מפי עליון.

תשובה:

שלום וברכה

אם יש בו ריח חזק וחשוב שנובע ממציאות של הצמח בתוכו, ניתן לברך עליו בורא עצי בשמים או עשבי בשמים תלוי ממה הוא בא. בהבדלה תמיד הברכה מיני בשמים. אבל אם מעורב בו חומרים כימיים רבים מסיסים, והכמות שלהם רבה והצמח מועט, מסופקני אם ניתן לברך, לא ברור לי ממה הריח… ונראה לי שבדרך כלל הריח אינו טבעי.

מקורות:

ראה שער הציון סי’ רטז ס”ק כה, וע”ע ערוך השלחן שם סעי’ יד.