תנאי לש"ץ שתהיה תפילתו נדבה אם אין עשרה עונים

שאלה:

שלום רב!
שמעתי שיש לפעמים סיכוי שבחזרת הש"ץ שאם לא היו עשרה אנשים שמקשיבים ומתכונים כשהם עונים 'אמן' לברכות הש"ץ – אז תפילת הש"ץ לבטלה. ושמעתי שיש 'תנאי' שהש"ץ יכול להגיד לפני התפילה או לפני חזרת הש"ץ. לכן שאלתי היא: מתי לומר את התנאי (לפני התפילה או לפני החזרה) ומה הוא התנאי (נוסח או מבנה התנאי)?
תודה!

תשובה:

התנאי הוא לפני תחילת החזרה: הריני מתנה שאם אין עשרה שמאזינים ועונים תהיה תפילתי נדבה.

הצורך בכך מצוי במנין מאוד מצומצם שחלקם אנשים פשוטים שאינם יודעי הלכה ויש חשש שלא יאזינו ויענו.

מקורות:

שו"ע קכד.