ברכת האורח בברכת המזון בת"ת או בישיבה או בטיול

שאלה:

אדם שלומד בישיבה או בת"ת, האם צריך לומר ברכת האורח (האם הוא נקרא אורח)? והאם הוא צריך לומר "הוא יברך את אבי מורי ואמי מורתי"?
וכן אם אני נמצא בטיול, מה לנהוג.

תשובה:

שלום וברכה

ברכת האורח נאמרת כאשר הסעודה היא של המארח, אם אדם אוכל משלו, מביא סנדוויץ מהבית, אין ברכת האורח. השאלה מה שקורה כאשר הסעודה משל המארח אבל משלמים לו על כך, אם זה מסעדה ומלון או אפילו שכר לימוד האמור לממן זאת [בדרך כלל שכר לימוד אינו מספיק ולכן בכל מקרה יש לומר, אבל בהנחה שהיה מספיק], בענין זה נחלקו הדעות:

הגר”י זילברשטיין הביא בספרו עלינו לשבח (עמוד תרעד) ששאל  את חמיו הגרי”ש אלישיב, והשיב לו שראוי לברך, שכן אם לא היה לבעל המסעדה או המלון מה להאכיל אותם, לא היתה מועילה העובדה שיש לך כסף. אולם בספר כף החיים (סי’ רא ס”ק יא) כתב שאם הוא משלם עבור הארוחה אין כל צורך לברך ברכת האורח.

מכל מקום בישיבה שהשכר לימוד אינו מספק יש לברך.

את ההורים מברכים בכל מקרה אבל לא בתור "בעלי הבית הזה"…

בטיול כמובן שאין ברכת אורח…