קביעת יום השנה לפי הפטירה או הקבורה?

שלום וברכה לכבוד הרב
רציתי בבקשה לשאול שאלה , חמי ז״ל נפטר לפני 4 שנים בחוץ לארץ ביום כג תמוז ועד שהבנו אותו לקבורה זה היה בכ׳ח תמוז
בחברת קדישה אמרו לנו שבשנה הראשונה נעשה את ההזכרה לפי תאריך הפטירה כ׳ג תמוז , ולאר מכן לפי יום הקבורה כ׳ח תמוז
השאלה היא אם אנחנו נוהגים כשורה
חמי קבור בבית עלמין ירקון בת״א
תודה רבה אמנון.

תשובה:

שלום רב

כנראה אמרו לכם הפוך… בשנה הראשונה כאשר יש הפרש שלושה ימים הולכים לפי הקבורה, ובשאר שנים לפי יום הפטירה.

בשורות טובות ותמיד שמחות!

מקורות:

לענין סיומה של השנה הראשונה נחלקו בזה  הט”ז והש”ך בסי’ תב אם הולכים לפי יום הקבורה או יום הפטירה, והש”ך כתב שם שאם יש הפסק של ג’ ימים יעשו ביום הקבורה כדי שלא יהיו פחות ימי אבילות, והמשנה ברורה בביה”ל סי’ קל”ב כתב בפשיטות שהולכים לפי יום המיתה בכל גווני, וכן בסי’ תקס”ח ס”ק מ”ד. אמנם כתב שם שאם היה הפרש של כמה ימים בין הפטירה לקבורה יעשו יארצייט בשנה ראשונה גם ביום הקבורה, ובאגרות משה יו”ד ח”ג סי’ ק”ס כתב שמנהג העולם כשהיה ביום השלישי לעשות ביום הקבורה. אך במט”א כתב בשם כנסת יחזקאל סוף סימן מ”ד שלעולם הולכים אחר יום המיתה, וכן פסק המהרש”ם ח”ג סי’ ר”ב. אבל בשאר שנים לכל הדעות הקובע הוא יום הפטירה.