השגת גבול בפתיחת חנות בכניסה לבניין

שאלה:

יש לי חנות באזור שיש בו מספר מתחרים 500 מטר כולם
אני מחפש מקום לעבור עליו כבר חצי שנה כי הקיים לא טוב
מצאתי מקום מצויין מצד כל הצרכים אבל הוא בבנין שבו יש מתחרה שלי שמתחרה על אותו הסגנון בערך
מה שהתיע לי זה בחניון בכניסה והמתחרה הקיים הוא במינוס 5 במחסן
האם מותר או שבגלל שהכתובת אותו הכתובת זה השגת גבול
אני שואל גם מצד חסידות לא רק עיקר הדין

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ע נפסק שמותר לבן עיר לפתוח חנות בצד חנות אחרת למרות שמתחרה לו בפרנסתו, כיון שהוא מבני העיר זכותו גם להתפרנס מבני אותה העיר. וכתב האביאסף שאם יש חנות בסוף המבוי [כביש ללא מוצא] והא פותח חנות בתחילת המבוי וכל הנכנס למבוי נתקל בו תחילה אסור לו לפתוח חנות ולהצר את הפרנסה של השני. וביארו האחרונים שבמקרה כזה הוא לא רק מתחרה עם השני אלא פוסק לו את חיותו.

ולכן אם יש חנות בקומה למטה ואתה פותח בכניסה לבניין וכל הבאים לחנות נתקלים בך – אסור לעשות כן.

בהצלחה.

מקורות:

כתוב במרדכי [ב"ב סי' תקט"ז], ומבוי הסתום משלשה צדדין רק בצד אחד יכנסו לו, ודר ראובן אצל סופו הסתום, ובא שמעון לדור כנגד הצד הפתוח שאין העובד כוכבים יכול לילך אם לא ילך תחילה לפני פתח שמעון, נראה דיכול לעכב עליו כדרב הונא. אביאסף. וכ"כ בהגהות מיימון פ"ו מהלכות שכנים [אות ח'].

ועיין בפתחי תשובה סימן קנו ס"ק ג שהביא גדולי האחרונים שביארו את דברי האביאסף.