שבת

שאלה:

שלום רב, יש איזו הלכה שאומרת שקידוש בשבת , לא נוכל לעכב, לאורחים לא להיות רעב ועצוב בשבת?

תשובה:

במשנה ברורה בסימן רעא ס"ק א אכן עורר על כך שכאשר יש לאדם משרתים או אורחים אסור להתעכב בקידוש כדי שלא לגרום להם צער, אלא יש להזדרז לשוב אחרי התפילה הביתה ולקדש מיד.

מקורות:

משנה ברורה סימן רעא ס"ק א: ימהר לאכול וכו' – היינו לקדש כדי שיזכור שבת בעת תחלת כניסתו דכל כמה דמקדמינן ליה טפי עדיף ומכיון שקידש צריך לאכול מיד כמבואר בסימן רע"ג ס"ג בהג"ה ואם אינו תאב לאכול יכול להמתין מלקדש עד שירעב שכבר זכר את השבת בתפלתו בבהכ"נ ויוצא בזה המ"ע דאורייתא להרמב"ם וכדלקמן [ממ"א בשם הרמ"ע] ומ"מ נראה דהיכא דיש בזה משום שלום בית או שיש לו בביתו משרתים או שאר אורחים ובפרט אורח עני לא יאחר בכל גווני דכיון דהם מוטלים עליו לא יוכל לעכבם בשביל שהוא רוצה לקיים מצוה מן המובחר:

וראיתי באילת השחר על זמירות שבת עמוד 12 שכן מסופר על הרב שטיינמן שבשנים שהיו בני ביתו קטנים לא אמר כלל ריבון העולמים כפי הנראה כדי לא לעכב.