כלי שמלאכתו לאיסור – צורך מקומו – הגדר

שאלה:

שלום הרב
לגבי כלי שמלאכתו לאיסור שהותר לטלטלו כשצריך למקומו, האם בכלל זה מותר לטלטל כלי זה כאשר אינו צריך את המקום הפיזי בו מונח הכלי, אלא שמפריע לו שהבית לא מסודר בגלל שהכלי לא מונח במקומו? ( ולדוגמא אדם שחשוב לו מאוד שהשולחן יהיה ריק מחפצים ובדיוק מונח שם כלי שמלאכתו לאיסור, והוא איננו צריך את מקומו, אך מפריע לו שכעת השולחן לא מסודר, האם גם זה נכלל בלצורך מקומו?)
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

זה לא נחשב צורך מקומו, כך כתבו אחרונים רבים, ראה אגרות משה או"ח ח"ה סי' כב אות לא, שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי' י. וראה ארחות שבת פרק יט הערה מד שהביא מהגר"ש אויערבך שאם מחמת הבלגן הוא נמנע מלהכניס אורח לחדר זה כבר צורך מקומו כי זה מונע ממנו את השימוש בחדר. יש שנתנו בזה עצה, ליצור צורך מקומו באופן מלאכותי, כלומר להחליט שעכשיו אני רוצה להניח שם ספר וללמוד וכדומה, וכך יהיה מותר להוציא, אף שלולי הרצון לסדר לא הייתי לומד שם עכשיו. וכעין מה שכתב בזה המגן אברהם סי' שח ס"ק ח לגבי מי שרוצה לטלטל כלי כזה מחמה לצל שלא יתקלקל, שהוא יכול להשתמש בו לפצח אגוז ואז מותר לו לטלטלו למרות שעיקר כוונתו מחמה לצל וכנ"ל.