יהודי כיבה את האור והדליק מיד בשבת – ליהנות ממעשיו

שאלה:

שלום,
נניח שיש בניין עם חלל משותף (מועדון, אולם קטן). אם האורות והמזגן וכל החשמל שם הושאר על שעון שבת מבעוד מועד לפני כניסת השבת, ובשבת אדם חילוני נכנס, הפסיק את פעולת שעון השבת בזמן שהותו שם ובצאתו החזיר חזרה את שעון השבת לפעול כמקודם. האם מותר לשהות ולהנות מהאולם/חלל משותף?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה
לגבי גוי שעשה זאת, כבר כתב האליהו רבה והובא בביאור הלכה בתחילת סי' רעו שזה נקרא שעושה לצרכו ומותר ליהנות, אבל זה לכאורה סברא מיוחדת בגוי ביהודי זה לא יעזור. לכן, אסור ליהנות ממעשיו, אלא שיש לדון מה נקרא הנאה, נניח אוכל שעל גבי הפלטה, מה שרק שומר חום שכבר קיים, אולי אינה הנאה, אבל מה שממשיך להשביח כמו החמין, זו כבר בעיה. שתייה קרה במקרר מותר להשאיר, אבל אין להכניס שתייה כדי לקררה. וכן על זה הדרך יש לדון בכל פעולה מה נחשב הנאה ממעשיו. לשהות במקום מותר כיון שהיה ניתן לשהות גם בלי מזגן, אבל לקרוא שם כאשר אי אפשר בלי האור, יהיה אסור.

שבת שלום.