לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

חליצה

שאלה:

שלום הרב, איך בדיוק מתבצעת חליצה? מצד האיש ומצד האישה…
בנוסף לגבי רגל ימנית אם קטועה, שאלתי בעבר ולא הבנתי מה שאמרו לגבי "מוחלפת השיטה". אשמח לגבי הסבר נוסף מה עושים במצב זה. תודה

תשובה:

שלום רב,

חליצה מתבצעת ע"י שהיבם לובש סנדל מיוחד עם רצועות שקושרות את כל הגל שלו עד הברך. האישה חולצת את הנעל בעצמה ללא עזרתו של היבם, ואז יורקת ואומרת שהוא לא רוצה להקים בית לאחיו. זה כמובן תיאור מאד קצר. וישנם הלכות רבות בעניין זה.

לשאלתך למה כוונתי שהבאתי את הציטטוט מוחלפת השיטה כוונת הגמרא מי אומר מה. כלומר, יש מחלוקת בין חכמים לרבי יהודה. ובמקרה כזה ברור שהלכה כחכמים אלא שהנידון שם האם חכמים הם אלו שאמרו שחליצת שמאל תמיד פסולה ורבי יהודה חלק עליהם וממילא להלכה ודאי שזה פסול. או שמוחלפת השיטה ואלו הם דברי רבי יהודה וממילא לשיטה זו בראשונים שמוחלפת השיטה נאמר על זה נמצא שדעת חכמים שבדיעבד חליצת שמאל כשרה.