העתקה בבחינות

שאלה:

שלום וברכה,
אני מורה בתיכון ממלכתי.
אני מעוניין לדעת האם יש התיחסות תורנית ומקורות לנושא 'העתקה בבחינות'. מעבר לאמירה הכללית הנפוצה שמדובר ב'גנבת דעת'.
ואם אכן זו הסיבה היחידה לאיסור?
ובאיזה תנאים יהיה מותר להעתיק בבחינות? (לדוגמה אדם/תלמיד שיודע שנאנס ולכן לא למד, או שהוטעה ולא לכן לא הכין את החומר כראוי, או אדם שיודע שהמורה שואל שאלות 'מכשילות' ולא הוגנות)
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

העתקה במבחן יש בו משום איסור גנבת דעת – שגונב דעתו של המורה וההנהלה. מלבד איסור גנבת דעת כותב הגאון הרב משה פיינשטיין זצ"ל שאם המבחן מכשיר אותו למקצוע מסוים ומקבל תעודה על המקצוע שרוצה לעבוד, הרי זה גנבת דעת של הלקוחות שמטעה את במה שמראה להם שעבר את כל הבחינות והוסמך למקצוע

בהצלחה.