חליצה כאשר אין לו רגל ימין

שאלה:

שלום הרב,
רציתי לשאול מספר שאלות בנושא ייבום וחליצה:
1. איך בדיוק מתבצעת החליצה? אם האישה גידמת ללא יד? (אולי דרך שינייה לבדוק את המקור.
2. מדוע חולצים רק ברגל ימין ולא חולצים בשמאל אם אין רגל ימין?
3. האם גם המוסלמים חולצים?
תודה רבה

תשובה:

שבוע טוב,

1. כן. אם האישה גידמת היא חולצת עם שיניה. כך נפסק בשו"ע אבה"ע סי' קסט סעי' לא.

2. החליצה ממבצעת רק ע"י רגל ימין ולא ע"י רגל שמאל וזה נלמד הפסוק – מגזירה שווה ממצורע. אולם אם אין רגל ימין זה נידון בפוסקים האם במקרה כזה חליצה ברגל שמאל תועיל. הרמב"ם כתב בהלכות יבום וחליצה פ"ד הי"ז "יבם שרגלו הימנית חתוכה אינו חולץ בשמאל ואם חלצה מעל שמאלו חליצתה פסולה". ובשו"ת נודע ביהודה תניינא אבה"ע סי' קנו חידש חידוש גדול שבעצם הרמב"ם מסכים לכך שבדיעבד במקרה שאין לו רגל ימין שניתן לחלוץ בשמאל. אלא שכאשר נחתכה לו רגו הימנית הוא אינו יכול לעמוד על רגליו וא"כ אינו בכלל "ועמד ואמר לא חפצתי לקחתה" כלומר, ועמד והוא אינו מסוגל לעמוד. אולם באופן שהוא מסוגל לעמוד ניתן לחלוץ לו בשמאל. ובשו"ת חתם סופר אבה"ע סי' ס השיג עליו ודחה את דבריו. וראה בשו"ת שרידי אש אבה"ע סי' קכא שהאריך בכל זה.

בנוסף יש לדעת שיש שיטה שסוברת שחליצה בשמאל בדיעבד כשרה ומחליפים את הדעות בין חכמים ל"א כפי שנאמר בסוגיה ביבמות קד "מוחלפת השיטה" ודעת הראב"ן שזה הולך על המחלוקת הזו, כלומר, לדעת חכמים חליצת שמאל בדיעבד כשרה. אולם זהו דעת יחיד. ראה שם בשרידי אש אות כט שדן בדבריו.

3. אין לי מושג. לא נראה לי מעולם לא שמענו על כך.