ברכת אהבה רבה מאחר – לפטור ברכות התורה

שאלה:

המסופק בברכת התורה או שלא יכול לברך מכל סבה אחרת וכמו כן לא יכול לצאת כבר בברכת אהבה רבההאם יכול חבירו להוציאו ידי חובה בברכת אהבה רבה
שמעתי שילד בר מצוה בליל יום הולדתו ה13 יכוין באהבת עולם לצאת יד"ח ברכת התורה ואם לא עשה כך יבקש מאחר שיוציאו – האם שייך לעשות כך

תשובה:

לכאורה זה לא שייך. לצאת ידי חובה מאחר זה רק עד כמה שיש צד שאני עצמי חייב בברכה זו עצמה, אבל כאשר אני רוצה לצאת על ידה במשהו אחר, כלומר כבר אמרתי ברכה זו, אבל לא כיוונתי לפטור בה ברכות התורה, וכרגע אני פטור מברכה זו כי כבר אמרתיה, אין טעם שיועיל לצאת ממישהו אחר. ברכה שאני ודאי פטור ממנה בתורת ודאי, לא שייך בה לכאורה דין שומע כעונה. אבל לא ראיתי בזה משהו מפורש.ת: