תפילה ביחד עם חזרת הש"ץ

שאלה:

מי שמתפלל ביחד עם הש"ץ כי לא הספיק וכד', האם צריך לומר מילה במילה עד סוף השמונה עשרה ממש, או שמספיק עד "הקל הקדוש"?

תשובה:

שלום וברכה

יאמר עד הא- הקדוש כדי לומר יחד איתו קדושה וכדי לייתר את הצורך בעניית אמן על הא-ל הקדוש [כשמסיים יחד איתו זה נחשב כאילו ענה על ברכתו], למנהג בני אשכנז יש שוב הקפדה גם לסיים יחד איתו שומע תפילה. כל השאר לא צריך לומר יחד, אבל כשהחזן מגיע למודים גם המתפלל יכרע יחד עם כל הציבור ולא משנה היכן אוחז, ולצורך זה ישתדל להיות באמצע ברכה ולא בסופה.

מקורות:

ראה כל הפרטים במשנה ברורה בסימן קט.