כתיבת שם האב על המצבה – מה המשמעות?

שאלה:

על מצבה לאבא שלי שנפטר לאחרונה, אני רוצה לכתוב מתחת לשמו את תאריכי הלידה ופטירה, ומתחת: שם אמו ואביו.
נאמר לי, (וקראתי שזה מנהג האשכנזים) לכתוב רק שם אביו, ושם אמו רק בסוף.
אציין שאבי היה קשור לאמו ולכן אני רואה חשיבות לציין שמה תחילה, ושאנחנו אשכנזים.
עד כמה חשוב לנשמה, ההקפדה הנ"ל (לכתוב רק שם אביו מתחת לשם הנפטר ז"א פלוני בן פלוני), או בסדר אם אכתוב פלוני בן שם אמו ושם אביו?

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע עד כמה זה חשוב, אבל אסביר את הענין כדי שתביני שזה לא קשור לחשיבות האם בעיניו או בכלל.

כאשר כותבים את שם האב אין הכוונה סתם לכבד את אביו, אלא שם ביהדות הוא פלוני בן פלוני, לשם משפחה אין משמעות הלכתית בכלל, ושם בכל דבר דתי, לעלייה לתורה, כתובה גט וכל מסמל אחר, הוא פלוני בן פלוני. לכן כאשר אנחנו כותבים את שמו ושם אביו, פשוט כתבנו את שמו המלא של הנפטר, זה הכל. ולכן איןו מקום לשנות מהמנהג בענין זה.

רק אדם שאין לו אב, מה שנקרא בהלכה שתוקי או אסופי, אדם שיודעים מי אמו ולא יודעים מי אביו… כותבים [לפי חלק מהפוסקים פלוני בן פלונית, אבל אביך אינו שתוקי חלילה, הוא ממשפחה ידועה ומיוחסת והכל בסדר עם היחוס שלו ב"ה.

בשורות טובות.