יישום החלטת בית דין/התחשבות

שאלה:

שלום רב, שאלתי הראשונה היא ,
1. כאשר בית דין מכריע נגד מישהו (לא בין בעל ואישה אלא נניח סכסוך ממוני), האם הסמכויות שלו כמו של בית המשפט בערכאות, הוצאה לפועל וכו, או שכדי לכוף צריך לפנות לרשויות המדינה?

2. האם אדם שאתה יודע שנמצא בצרה, רפואית, נפשית כלכלית, האם צריך "לוותר " לו לפנים משורת הדין ולחשוב פעמיים לפני פנייה לבית דין לגביו או שמא נאמר שאם עומד במריו למרות צרותיו , מדוע שאנו נפסיד.
נניח, יש שכנה מתעמרת. אבל היא אלמנה או ערירית, האם יש להניח לה עד שכבר הנזק שהם עושים לא מאפשר התעלמות.
מאוד אודה לכם על עזרכתם.

תשובה:

שלום וברכה,

1. כדי שלבית דין רבני יהיה אפשרות לאכוף את הפס"ד, או לחייב את הצדדים להופיע בדיונים וכדו' בית דין מחתימים את הצדדים על שטר בוררות. ולפי חוק הבררות אם הצדדים חתמו וקיבלו עליהם בוררים מוסכמים חייבים הצדדים לקבל את הפסיקה של הבוררים, ובית משפט אוכף את הפסק של הבוררות. ולכן בית דין לעולם לא יתחילו לדון אם אין הצדדים לא חתמו על שטר בוררות.

2. על שאלתך אן לוותר לפנים משורת הדין, התשובה היא משתנה לפי האיש ולפי עוצמת הנזק, אדם יכול להחליט אם רוצה לוותר ואם יש לו את האפשרות לוותר, וכן עליו לבחון אם הנזק הוא סביל ואפשר לוותר, או שהוא בלתי נסבל.

בהצלחה.