טבילת סיר משומש עם שאריות שלא ניתן לנקות

שאלה:

לכבוד הרב,

האם יש תועלת בטבילה של סיר שיש בו שאריות חיצוניות שלא ניתן לנקות (במיוחד בתחתית הסיר) שעדיין לא עבר הטבלה (כמובן שלפני יעבור הגעלה)?
תודה

תשובה:

לענין הטבילה ודאי זה טוב, כי ליכלוך כזה הוא כבר בכלל מיעוט שאינו מקפיד עליו, שאינו חוצץ.

לענין הגעלה, חשוב מאוד שיהיה נקי לגמרי, ואם זה לא אפשרי, אז בנוסף להגעלה יש ללבן באש את החלק שאינו נקי.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכבוד הרב,

    אני מנסה להבין.

    א. דווקא בשביל הטבילה בכל מצב זה מועיל (הגם שיש ליכלוך שלא ניתן להוציא)?

    ב. אם כן מה הצורך להגעלה (ההגעלה הרי צריכה להתבצע לפני, ואם היא לא הצליחה (כלומר הסיר עדיין לא נקי) אז גם הטבילה לא אמורה להועיל)?

    ג. אם טעיתי בהבנה, בכל מקרה אם יש מקרה שאני לא מצליח לנקות את הכלי מספיק טוב, האם אסור להשתמש בו יותר (זאת בהנחה ואני לא מלבן אותו)?

    ד. ואם בכל זאת אוכל ללבן אותו, באיזו טמפ' צריך ליבון סיר כזה?

    תודה

  2. בנוגע לחובת ההגעלה וסוג ההכשרה אינני יכול להביע דעה כי לא הסברת למה אתה חושב שצריך הגעלה, במידה וצריך, אסור להשתמש ללא הכשרה כשרה.
    טבילה בדיעבד מועילה גם לפני הגעלה, אבל שוב, אם הכלי טרף גם אם תטביל אותו זה עדיין לא מתיר…

  3. הבנתי שההגעלה נחוצה כיוון שלא נטבל הכלי בשימוש הראשון שלו.

    בכל מקרה ניקוי עד כמה שאפשר ועדיין נשאר לכלוך בעיקר בתחתית שלא ניתן להוציא, מכשיר את הכלי לשימוש אחרי הגעלה וטבילה?

    בנוסף בכלי (פלנצ'ה – מן משטח צלייה ששמים על הגז) שלא נטבל ובושל בו בשר רבנות, יש דרך להכשירו לשימוש ?

    תודה

  4. הגעלה נצרכת כאשר הכלי בלע איסור, מה שהכלי לא הוטבל אינו מחייב הגעלה אלא טבילה.
    ניקוי כזה יועיל כדי שיהיה ניתן להטבילו, להגעלה לא יועיל אבל אני מבין שגם אין צורך בהגעלה.
    אחרי 24 שעות מהשימוש בפלנצ'ה אם זה נקי היטב, תפעיל אותה קצת ריקה שתתלבן ואחר כך היא כשרה לשימוש. כשרות פשוטה אינו ודאות של איסור, גם אם הבשר לא חלק.