תבלין לקפה בשבת

שאלה:

שלום וברכה !
האם מותר לתת חוויג' לקפה לתוך מים חמים לשבת, לאיזה כלי מותר לתת, ראשון שני שלישי ?
אם אפשר בבקשה הסבר לדעת אשכנזים וספרדים ?
תודה רבה !

תשובה:

אינני בדיוק יודע מה מהות הדבר, אבל אם מדובר בתבלין שאינו מבושל, ואני מניח שכך, אין לתת בכלי שני, אבל המיקל לתת בכלי שלישי יש לו על מי לסמוך אף שראוי להחמיר, כיון שהתוצאה בכלי שלישי ושני זהה.

בגמרא מבואר שרק קלי הבישול מתבשלים בכלי שני, ויש לנו ספק מה הם קלי הבישול, אבל על תבלין מפורש בגמרא שאינו קלי הבישול ואינו מתבשל בכלי שני. לפי זה מן הדין היה להתיר להוסיף תבלינים לצלחת שהיא כלי שני, או במקרה שלך לכוס, אולם הפוסקים דנו, שאפשר שרק תבלין שלם שאינו שחוק אינו מתבשל בכלי שני, אבל תבלין שחוק כמו פלפל פפריקה וכדומה, מחמת הטחינה שלהם הם נעשים קלי הבישול ומתבשלים גם בכלי שני, לכן יש להחמיר שלא להוסיף אלא בכלי שלישי יש להקל