עלייה לקבר בשנה מעוברת

שאלה:

שלום
אימי נפטרה ב16 בתמוז תשפ״א ורציתי לדעת מתי צריך לעלות לקבר ולעשות אזכרה. לאחר 12 חודשים או 13 חודשים כי השנה היא מעוברת. איני גרה בארץ ואני לא יכולה לבוא פעמיים.

תשובה:

שלום וברכה

מנהג הספרדים לבוא ב12 חודש [ורק בתור הידור באים פעמיים] אבל העיקר ב12 חודש, ואילו מנהג בני אשכנז בעיקר לבוא ב13 חודש – יום הפטירה – בתמוז.

וראה בספר הלכות אבלות עמ'  צ שכתב (ס"ק לה) נוהגים לבקר בקבר ביום השבעה וביום השלושים וביום כלות הי"ב חודש אפילו כשאינו יארצייט כגון בשנה מעוברת. [ומקור דבריו הביא משולחן ערוך יורה דעה סימן שמד סעיף כ והפני ברוך סימן לז סעיף ח] וכן ביום הזכרון בכל שנה, ובעליה לקבר בסוף שנה ראשונה שהיא מעוברת נוהגים שאסיפת הקרובים וכו'  היא ביום היארצייט אך גם בסיום הי"ב חודש של אותה שנה עולים באופן מצומצם יותר ומקורו מן ההליכות שלמה פרק יח ס"ק כז בשם הגרש"ז אויערבך זצ"ל. ולבני ספר אב או אם שנפטרו לפני אדר של שנה מעוברת יום פקודת שנתם הראשונה הוא בסיום י"ב חודש ולא בחודש הי"ג בשם הגר"ע יוסף שליט"א בהקדמתו לספר קרית חנה דוד בשם הגר"ח פלאג'י.

המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים