סירת מנוע האם חצר המהלכת

שאלה:

לכבוד הרבנים שלו',
יש גמרא בב"מ ט: (קצת לפני המשנה) שאומרת שספינה אינה נחשבת חצר המהלכת כיוון שהיא מינח נייחא ומיא הוא דקא ממטו לה, ולכן קונה דגים שעפים לתוכה מהים.
חשבתי מה יהיה הדין בסירת מנוע. האם כיון ששטה מעצמה מכח המנוע תחשב חצר המהלכת ולא תקנה, או שאכן בלי המים היא לא תוכל לשוט (שהרי אם תשים אותה בחול היא לא תיסע) ואז היא תקנה?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אין הבדל בין סירת מנוע לסירה עם משוטים, הספינה היא נחשבת למקום קבוע והמים הם שמהלכים תחת הספינה ומוליכים אותה.

בהצלחה.

מקורות:

מצינו כמה הגדרות מתי חשיב חצר מהלכת, א. שיטת התוס' שאם החצר אינה מהלכת מעצמה, אלא מוליכים אותו, לא הוי חצר מהלכת, ב. שיטת הרמב"ן שאם החצר אינו הולך מכח עצמו, או אפילו שהולך מכח עצמו, אלא שאינו יכול להתרחק מהאדם, לא חשיב כחצר המהלכת. ג. שיטת המאירי, שחצר המהלכת אינה משתמרת, וכל חצר המשתמר גם כשהוא מהלך, לא חשיב כחצר מהלכת, ד. שיטת רע"א שכל מה שהולך עמו ביחד, אינו חשיב כחצר המהלכת, ה. ושיטת שו"ע הרב, שלכן ספינה לא חשיב חצר מהלכת, כיון שהיא נחה על אותם המים.

בספינת מנוע לכל השיטות הנ"ל הספינה היא חצר קבועה ולא חצר הלכת.