יארצייט שחל בתאריך ל' בניסן

שאלה:

שלום רב,
1. סבתא שלי עליה השלום נפטרה בתאריך ל' בניסן. אין לה ילדים ואנחנו הנכדות שלה עושות לה אזכרה, אבל בכל שנה מתלבטים אם מותר ביום זה ללכת לבית העלמין.
האם מותר?
ואם לא, אז מתי אפשר?
2. מה מותר לנו בתור נשים לעשות לעילוי נשמתה? וגם לעילוי נשמת כל אחד מהורינו?
ככל שידוע לי, גם לנשים מותר לומר פרקי תהילים ואכן אנו נוהגות לומר פרקי תהילים.
האם מותר לנו גם לומר אשכבה? או תפילות נוספות לעילוי הנשמה של הסבתא וההורים שלנו?
ואם יש נוסח מסוים של תפילה שגם לנו כנשים מותר לומר אותה לעילוי נשמתם, נודה לקבל הפניה לנוסח הזה.
תודה רבה על התשובות.

תשובה:

לא עולים לקברים בראש חודש, תקדימו את זה ביום אחד, ואם אתן נוהגות לא לעלות לקברים בחודש ניסן תדחו לב' באייר.

נוהגים לקרוא את פרקי התהילים הבאים: לג, טז, יז, עב, צא, קד, קל. לאחר מכן אומרים מפרק קיט את הפסוקים המתחילים באותיות השם של הנפטר [ללא שם הוריו], ואחר כך את הפסוקים המתחילים באותיות נ,ש,מ,ה [פרק קיט מסודר לפי סדר אותיות הא' ב']. לאחר מכן יש תפילה בספרי תהילים שמתחילה במילה אנא, שניתן לאומרה שם לאחר אמירת התהילים.

אפשר גם לומר השכבה אין הבדל בין גברים לנשים.

קדיש אומרים רק כשיש מנין גברים.

הדחייה או ההקדמה רק ביחס לעלייה לקבר, אבל הדלקת נר בבית ועוד אמירת תהילים, תהיה ביום עצמו.

חשוב לדאוג לכך שיהיה גבר שיאמר קדיש ביום הפטירה בבית הכנסת בשלושת התפילות, גם אם אינו מהמשפחה.

בשורות טובות.