חמץ שלא נמכר – לסמוך על מכירה כללית של הרבנות?

שאלה:

שלום, בעניין מכירת החמץ לפני פסח, שמעתי שמועה שהרב הראשי לישראל ממילא מוכר את כל החמץ של כל עם ישראל בארץ. ולכן גם אם יש כאלה שלא מכרו את החמץ, זה לא משנה כי ממילא כל החמץ בארץ נמכר .

תשובה:

בעיני אין לזה שום תוקף, מכירת חמץ היא ענין רציני כמו כל מכירה, אם הרב הראשי לא יכול למכור את הרכב שלך בלי הרשאה מפורשת, למה שיוכל למכור את החמץ שלך? יש שהקלו בזה מדין זכין, וראה מה שכתבנו כאן. ומכל מקום לא הייתי סומך על כך אפילו בדיעבד, שהרי גם הגוי יודע שאם ירצה לממש את המכירה תוכל להתנער ממנו ולומר שמעולם לא נתת לרב הרשאה למכור…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במקרה והיה לי מקום בבית או בכל מקום אחר ברשותי ושכחתי לסמן אותו במכירה. האם המכירה הזאת מתקיימת עבורי?

    וגם אם ישנו אדם שהיה רוצה למכר את החמץ אבל לא מכיר בדת ולא יודע איך לעשות ולמי לגשת כמו למשל אדם רחוק ברוסיה או כל מקום אחר האם מכירה כזאת תתפוס עבורו בזמן שהוא עצמו לא נוגע בחמץ הזה בפסח?

  2. 1. זה נכלל כיון שכותבים בשטר המכירה שהוא לא רק במקומות המסומנים אלא בכל מקום שיש לך.
    2. אדם שלא מכר, לא מכר… גם אם הוא אינו אשם בכך.