ברכת ”הנותן לשכוי בינה”

שאלה:

א) אדם ששומע תרנגול מקרקר, יברך מיד ברכת ”הנותן לשכוי בינה” או שימתין לברך על סדר הברכות?

ב) אדם שמתכנן ללכת ללול בהמשך היום, ימתין עם הברכה עד שיגיע לשם או שיברך על סדר הברכות?

תשובה:

1. מסתבר שעדיף לברך מיד. רק שלא ישכח ויברך אחר כך שוב ויבוא לידי ברכה לבטלה…

2. בודאי אין להמתין.

מקורות:

ברכות השחר לא תקנו אותם חכמים בצורה זאת שיש לאומרים דווקא כשרואים את התרנגול וכדומה אפשר לאומרם גם על הדבר עצמו בלא שיראו אותו או יעמדו מולו. כך כתב בספר מגיד תעלומה עמוד נב ועמוד נג. אביא לך את לשונו שם: יש לומר דבבוקר ניתקן על מנהגו של עולם כמו אפילו לא שמע קול תרנגול מברך הנותן לשכוי על מנהגו של עולם. בכך הוא מסביר כיצד ניתן לברך ברכות התורה בבוקר למי שבבוקר אינו לומד וכתב הרי"ף שכשבא ללמוד צריך לברך והקשה שאם כן הברכה שמברך בבוקר היא ברכה לבטלה ומסביר שנתקן לברך על מנהגו של עולם כמו בברכות השחר, ולכן למרות זאת כשבא אחר כך ללמוד צריך לברך, אבל בברכות השחר כתב שם בפירוש שאם בירך אותם בבוקר על מנהגו של עולם ואחר כך שמע קול תרנגול שוב אינו מברך שנית דהתם אין חיובם למצוה רק תקנת חכמים ברכות השבח.