קיפול טלית בשבת

שאלה:

שלום רב, שאלתי היא האם מותר לקפל טלית לאחר תפילת שחרית של שבת בבית הכנסת כאשר מדובר בטלית שאין שימושה אלא משבת לשבת ואין שום שימוש בה בימות החול?

תשובה:

שלום רב

יש שהחמירו בזה משום הכנה, אבל מעיקר הדין מותר לקפל אבל רק הפוך, שלא על כפליה הרגילים.

כל בגד שיש לו כפלים ניכרים, כמו טלית מכנסיים וכו', אסור לקפלו בשבת, הלכה זו היא סניף ממלאכת מלבן – כיבוס.

כאשר אין כוונתו כלל לקיפול ומטרתו אינה אלא לסדר את החדר או להקטין את נפח הבגד כדי שימצא לו מקום וכו' – הדבר מותר.

בגד שעומד מאליו על כפליו כמו שמצוי לפעמים במכנסיים – אין איסור.

מותר לקפל בגד שלא על כפליו הרגילים, הלכה זו מצויה בטלית, ויש נוהגים להחמיר גם בזה. בקיפול טלית יש בעיה נוספת, של מכין משבת לחול, אמנם כאשר הכוונה לסדר עכשיו שיהיה מסודר החדר אין חשש.

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' שב ס"ק יח-יט. שמירת שבת כהלכתה פרק טו סעי' מו.