לימודי חול בחול המועד

שאלה:

שלום וברכה

יש לי תקופת מבחנים עמוסה מאד שמתחילה כשבועיים אחרי פסח בעז"ה, שבועיים אלו לא יספיקו לי בשביל ללמוד למבחנים כיוון שבמהלכם יש לי גם את הלימודים השוטפים ולימודי הקודש .
האם יש היתר להתחיל ללמוד בימי חוה"מ ?
עם כתיבת הפתרונות בכתב יד / ללא כתיבה.

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

בנוגע לעצם הלימוד, אם המטרה היא להתקדם בעבודה או להצליח במבחן ותו לא – לא כדאי, אבל אם המטרה היא להחכים ויש לך הנאה גם מעצם רכישת הידע, אין איסור, וכעין מה שחילקו לענין שבת ראה כאן. לכתוב כמובן אסור.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה רבה.
    לחברתי אמרו בקו ההלכה לגבי לימוד בשבת כי אם אין זמן אחר ללמד או שהזמן שיש לא מספיק ניתן להקל וללמד בשבת.
    במידה וזה נכון ניתן להקיש מכך לגבי חוה"מ?
    ( לכאורה יותר קל להקל בחוה"מ מאשר בשבת לא? )

  2. תפיסה היא שבעצם כל מה שאסור בשבת אסור בחול המועד, אלא שכשם שהתירו ביום טוב מלאת אוכל נפש, כך התירו בחול המועד צורך המועד ולפי הכללים של מלאכת אומן והדיוט וכו', אבל מה שאינו נכלל בהיתרי חוה"מ הוא עדיין בכלל האיסור.

  3. יש עניין גם של דבר האבד..
    ויש שהגדירו אילוץ של למידה למבחן כשלא היה זמן לפני או חול המועד או לאחריו.
    (כעין זה כתב הגרש"ז אוירבך זצ"ל בשולחן שלמה, חוה"מ, עמ' קפט, לגבי לימודים לקראת מבחן קבלה למוסד אקדמי, ובשו"ת ישיב יצחק ח"ט סי' יז, לגבי מבחן בסיום קורס הנהלת חשבונות). עדיף לעשות זאת בשינוי מסוים, כגון שהשורה הראשונה תהיה עקומה (משנה ברורה סי' תקמה ס"ק לה).