חזרה במאכל יבש המבושל כל צרכו על פלטה חשמלית

שאלה:

שלום, ראיתי במשנה ברורה שאם יש כלי שמונח על אש אפילו מכוסה, אין להניח עליו מאכל יבש קר שמבושל כל צרכו. כלומר, אם נגיד מונחת על פלטה איזו חציצה, אסור לי לקחת סיר שיש בו דג יבש, ולהניחו על הפלטה כך. זה נכון? הרי ידוע שאם מניחים חציצה מותר. תודה.

תשובה:

שלום וברכה

נבאר את הדברים: ברור שאיסור חזרה קובע שאסור להניח מאכל יבש צונן על כירה אפילו היא גרופה וקטומה, כדי להתיר חזרה בשבת יש צורך בכמה תנאים, שהמאכל מבושל כל צרכו, עודו בידו ודעתו להחזיר [כלומר כשהסירו מהאש היתה דעתו להחזירו, ולא הניח אותו בינתיים על מקום אחר].

אלא שנחלקו פוסקי זמנינו האם דין זה אמור רק באש, או בלעך פח המונח על כיריים גז וכדומה, או גם בפלטה חשמלית שמעיקרה מיועדת רק לחימום מאכלים ולא לבשיול ממש ואין בה "מיחזי כמבשל". דעת רוב פוסקי זמנינו להחמיר בזה, כך דעת הגרי"ש אלישיב הגרש"ז אויערבך, הגר"ש ואזנר ועוד, ואילו דעת הגר"ע יוסף היתה להקל בזה שבפלטה חשמלית מותר להניח מאכל צונן יבש המבושל כל צרכו. הגר"מ פיינשטין הסתפק בדבר.