חג הפסח, שבת, ברכות

שאלה:

שלום, יש לי כמה שאלות בנושאים שונים:
1. ליל הסדר:
א. איזה גודל כוס צריך לשתיית ארבע כוסות?
ב. האם אחרי כל שתיית כוס (של ארבע כוסות) צריך לשטוף את הכוס?
ג. אם לאישה קשה לשתות ארבע כוסות, האם היא יכולה להוסיף מים ליין? באיזה כמות?
ד. אנחנו מחלקים ביננו את קריאת ההגדה. האם כל אחד חייב לומר בפיו את כל ההגדה, כלומר לחזור בשקט על המילים כאשר אנשים אחרים קוראים?
ה. איזו כמות של מצה (מינימום) חובה על פי ההלכה לאכול בליל הסדר וביום למחרת (=שבת)? אבקש כמות מוחשית של מצה כמו חצי/שליש וכו'
ו. איזו כמות של מצה חובה על פי ההלכה לאכול בשביעי של פסח (יום שישי)?
ז. האם אגוזים (אגוזי מלך, אגוזי קשיו, אגוזי פקאן, אגוזי לוז), בוטנים, ושקדים טבעיים נחשבים קטניות בפסח?

ב. ניקיון לקראת פסח:
א. האם מותר להשתמש בפסח בסידורים/ברכונים של ברכת המזון שהיו על שולחן שאכלו בו לחם ואולי יש בהם פירורים? ובאיזה אופן יש לנקות את ארון הספרים בו מוחזקים ספרים שמשתמשים בהם במהלך השנה ואולי יש בהם חמץ?
ב. מה הדין לגבי שואב אבק שיש בו שאריות חמץ? האם מותר להשתמש בו בפסח? אם כן, באיזה אופן?
ג. איזה סוגים של חמץ מותר להשאיר בבית בפסח (כאשר עושים מכירת חמץ למוצרים)? האם מותר להשאיר קטניות/מיני דגן כמו אורז/פסטה?
ד. האם יש צורך לנקות לפסח את ארון הבגדים (מחשש חמץ)?

3. שבת:
א. האם מותר למרוח קרם ידיים (בגלל ידיים יבשות) בשבת?
ב. האם מותר בשבת למרוח משחה לשפתיים במצב שבו אם לא ימרחו המצב יחמיר (=העור ינשור)?
ג. האם בשבת מותר למרוח על הפנים קרם הגנה?
ד. באיזה מוצרי איפור מותר להשתמש בשבת ובאיזה אופן?
ה. האם מותר להוריד איפור בשבת ובאיזה אופן?

4. ברכות:
אשמח לקבל הסבר מפורט לגבי ברכות על שתיית מים. האם יש מדריך מסוים שמפרט את כל המצבים ואת הדינים בכל מצב? (לפני האוכל, לאחר האוכל, בין הארוחות וכו')

תודה רבה!

תשובה:

מחמת ריבוי השאלות והעומס הגדול אענה בקצרה:

1. מעיקר הדין די בכוס המכילה 86 מ"ל, כשיעור הגר"ח נאה, ורק לכוס הראשונה יש לקחת כוס בשיעור חזון איש שזה 150 מ"ל, אבל המהדר בכל הכוסות כשיעור זה תבוא עליו ברכה.

2. עיקר חובת ההדחה לפני כוס ראשונה, ולפני כוס שלישית.

3. לא כדאי להוסיף, עדיף לשתות מיץ ענבים, או להוסיף שלושת רבעי מיץ ענבים לרבע יין, שזה כל אחד יכול.

4. כדאי לומר בפה, או לפחות להאזין היטב, כשילד קורא חובה לומר בפה.

5. ראה כאן וכאן.

6. כזית בליל החג, שני שליש מצת מכונה, וכך גם ביומו.

7. זה לא קטניות.

1. הברכונים אין להשתמש בהם בפסח!! כדאי לכלול במכירת חמץ. הספרים אין להניח על שולחן הפסח.

2. תרוקנו אותו לפני פסח ובפסח אפשר להשתמש.

3. אורז וקטניות מותר, חמץ מעיקר הדין מותר אבל ראוי שלא למכור חמץ גמור כמו פסטה וכדומה.

4. לא חייבים לנקות אבל יש לבדוק אולי ילד הכניס שם איזו עוגיה…

1. יש להמנע ממריחת קרם ידים בשבת.

2. אין למרוח משחה, לגבי שמן זית, במידה ועדין אין פצע – מותר.

3. אסור.

4. אין להתאפר בשבת.

5. מותר לרחוץ את האיפור במים ולנגב את הפנים במגבת או טישיו יבש.

חג כשר ושמח.