שאלה:
שלום, מי שכותב חוברות תורניות שמיועדות למכירה, האם יכול לעבוד על זה בחול המועד? עיקר העבודה היא סיכום הלכות, כך שהוא גם לומד תוך כדי.
יצויין שאין לו הרבה זמן אחר לעסוק בזה, כי בזמן הוא אברך ומעדיף לעסוק בסוגיות הלכתיות. תודה.
תשובה:
שלום רב.
כתיבה במחשב ללא הדפסה מותרת בחול המועד כיון שאין לה שם כתיבה כלל, ובכלל זה כתיבת הודעות מסר אלקטרוניות (sms), מיילים ועוד. וכן מותר להתקשר בטלפון אף שנכתבים ספרות על גבי המסך. אמנם כל זה כשנעשה הדבר לצורך פרטי אך לצורך מסחרי אסור לעשות זאת אם לא לצורך דבר האבד.
הדפסה במדפסת אסורה אלא אם כן היא לצורך המועד או לצורך דבר האבד.
חג שמח.
שו”ת באר משה ח”ז סי’ ל”ט, שבט הקהתי חלק א’ סי’ קס”ט, שמירת שבת כהלכתה פרק ס”ו סעיף נ”ה, וכן בספר מבקשי תורה (ספר הזכרון לגרש”ז על חול המועד עמוד תעג) הביא בשם הגרי”ש אלישיב זצ”ל שמותר לכתוב הודעות באיתורן ואין זה נחשב כתיבה אף שמופיעים מילים על המסך, ומה שהביא שם בהערה רי”א שבכתיבה על הדיסק יש בזה משום בונה, כיון שלפני שהיה כתוב בו נתונים לא היה לו כל ערך וכעת נבנה הדיסק, אין כוונתו לדיסקים שבימינו שיש להם ערך תמיד ויש בהם חומר רב, רק מוסיף עליהם חומר בחול המועד ובזה אינו בונה דבר ורק משנה את האותות האלקטרוניים.
ויעוי’ גם בשו”ת יביע אומר חלק ח’ או”ח סימן מ”ח שהאריך בענין זה והסיק שמותר אף להדפיס אחרי הכתיבה כיון שהלחיצה על הכפתור המדפיס היא מעשה הדיוט בעלמא.
ויש לדון אם מותר לכתוב בשיטה עיוורת בחול המועד או שכיון שזה מעשה אומן אף שאין זה כתיבה אסור.
שלום.
האם בחול המועד מותר לרשום תגובית "טוקבק" באתר של עיתון או חדשות כתגובה למאמר או כתבה (לאו דווקא בענייני קודש)? מטבע הדברים כתבות שמופיעות בעמוד הראשי מתחלפות על בסיס יומי ואז נכנסות לארכיון של האתר, ואם נחכה לאחר חול המועד החשיפה לכתבה ולתגובות תהיה פחותה בהרבה. מצד שני זה נשמר לתמיד על שרתי האינטרנט בארכיון של האתר.
תודה.
לכאורה בשאלה האמורה זה אמור להיות יותר חמור מצד מכוון מלאכתו שאין בזה את ההתר של דבר האבד
היינו הך מסתמא. כמובן שכל המחמיר בכל זה דבבר שאינו קדוש ואין בו צורך מיוחד עדיף טפי, וכיון שהתועלת בתגובות הללו הוא מועט ביותר אם בכלל, הייתי נמנע מכך.
לא דיברנו מצד דבר האבד אלא מצד שאין כאן מלאכה.
השאר תגובה