חיוב קנס למחזיק פלאפון פועל בשעת התפילה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
אני גר בקרבת חסידות מסוימת, ובהוראת האדמור שלהם שמו שלטים בכל פינה בבית הכנסת שמי שמצלצל לו הטלפון בשעת התפילה בהוראת הרב צריך לשלם קנס 50₪ לקופת בית המדרש.
האם יש לחיוב זה תוקף הלכתי? באמת אפשר לחייב על דבר כזה?

תשובה:

שלום וברכה,

לרב בית כנסת או לאדמו"ר יש סמכות לתקן תקנות בבית כנסת, וכמובן שתקנה לא להחזיק פלאפון פועל בשעות התפילות היא תקנה שמחויבת בכל בית כנסת. אבל אין סמכות להטיל קנס על מתפלל שמפר את התקנות, ולא מצאנו שרב מקומי יכול להטיל קנסות על הציבור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן שהבאנו שיש סמכות לראש ישיבה לקנוס בחורים בישיבה, אבל כל זה רק בראש ישיבה שהחינוך של הבחורים מסור בידו ויש לו זכות להעניש. אבל רב מקומי לא יכול לקנוס ולהעניש, ורק ז' טובי העיר או מנהיגי הקהילות יכולים להעניש ולא רב בית כנסת, ולכן הקנסות שמטילים בבית כנסת אין לו תוקף הלכתי.