גניזת עטיפות וקופסאות ספרים

שאלה:

ישנם ספרים שבאים עם נייר שעוטף את הכריכה. חייב גניזה? ישנם ספרים שבאים בתוך קופסה. חייב גניזה?

תשובה:

אם זה נעשה לנוי זה נחשב תשמיש קדושה ויש לגנוז, אבל אם זה נעשה לשמירה יש להקל שזה נחשב תשמיש דתשמיש [מחמת הכריכות שהם כבר תשמיש קדושה] ואין חיוב לגנוז. לכן יהיה חילוק בין קופסאות יפות לקרטון פשוט, ובין עטיפה יפה לניילון פשוט.

מקורות:

ראה גנזי הקודש פרק ח בשם הגרי"ש אלשיב והגר"ש וואזנר.

וכך כתב עטיפה שנועדה רק לשמור על הספר ולא לנאותו אינה טעונה גניזה ואם לא ניכר ששימשה לספר קודש מותר אף לזורקה לאשפה. וביאר זאת משום שמאחר שהעטיפה נוגעת רק בכריכה הרי היא תשמיש דתשמיש קדושה ומאחר שלא נעשתה לנוי אלא לשמירה בלבד נשאר דינה כתשמיש דתשמיש ובזה שמעת הרב אלישיב שאם לא ניכר עליה ששימשה שמותר להשליך לאשפה והרב ואזר הורה שאף אם ניכר מותר לזרוק לאשפה דאין בה שום קדושה.

ולגבי קרטון המחבר לסט כתב שם שאינו טעון גניזה ומותר לזרוק אותו לאשפה והסביר בהערות שם שהוא עראי ולא נסתפסת בו הקדושה כלל וכן פסקו הרב אלישיב והרב קרליץ וכן הוסיף הרב אלישיב שאין לקרטון הזה שום קשר וחיבור עם הספרים.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. על חפצים-ששימשו-למצווה,
    וכעת אינם-ראויים-לשימוש,-אמרו-חז"ל:
    1] קלף שעליו כתובים ספר-תורה, תפילין, מזוזה,
    -כשהוא בלה ונפסל, יש לגנוז אותו בגניזה מיוחדת = לקבור אותו בתוך כלי חרס וכדומה,
    השומר עליו לימים רבים.
    2] תשמישי-קדושה,-נגנזים-בצורה-מכובדת.
    [.בתים ו/או תיקים של: ספרי-תורה, תפילין, מזוזות.].
    3] תשמישי-מצווה,-נזרקים-בצורה-מכובדת.
    [.סוכה. לולב. שופר. ציצית.].
    [.מקורות: מגילה כו,ב. שו"ע או"ח סי' מב ס"ג ושו"ע אדמו"ר הזקן שם, וסי' קנד ס"ג וביה"ל שם. יו"ד סי' רפב ס"י ואילך. חובת הדר פ"א ס"י, צדקה ומשפט פט"ו סכ"ה, גנזי הקודש פ"ו סכ"א-כג, וש"נ.].

    גם אם זה נעשה לנוי זה נחשב תשמיש קדושה ויש לגנוז.אבל אם זה נעשה לשמירה,-יש להקל שזה נחשב תשמיש דתשמיש [מחמת הכריכות שהם כבר תשמיש-קדושה] -ואין חיוב לגנוז.
    [.מקורות: ראה גנזי הקודש פרק ח בשם הגרי"ש אלשיב והגר"ש וואזנר. -מתוך אתר ההלכה: דין.].