ביטול הוראות קבע למוסדות חסד

שאלה:

שלום כבוד הרב!
התחתנתי בערך לפני חודש וחצי ב"ה
ובעלי התחיל לראות מה הולך לי בחשבון הבנק והוא ראה שיש לי הרבה הוראות קבע לכל מיני מוסדות תורניים
אז הוא רצה לבטל אותם כי אומר שזה יותר מידי וגם הוא רוצה לתרום למקומות שמכיר אישית (כמו הישיבה שלו וכו")
ואני תורמת כבר כמה שנים למוסדות האלה
והוא התקשר וביטל כמעט את כולם והפסיק אותם באמצע
אני לא יודעת אם זה היה מותר,,, כי אולי זה סוג של התחייבות אליהם ואל הצדיק (שעל שמו העמותות )
ויש איזה מוסד אחד(שעוזר לאנשים עם בעיות נפשיות ומצוקות ) שזה היה כמו הסכם עם רבי חיים קנייבסקי
שהם אמרו שרבי חיים אמר שמי שיתרום להם הוא מתחייב …שלא יהיה בביתו חולי נפש (כנראה מידה כנד מידה – שמי שעוזר בזה אז מן השמים ישמרו אותו מזה )
אז את זה שבעלי ביטל יותר מטריד אותי כי זה אולי כמו הסכם כזה עם רבי חיים קנייבסקי
מה אמורה לעשות ? להחזיר ולהמשיך את התרומה עד שתסתיים ?
ובכללי מה אם שאר התרומות שביטל באמצע?
תודה רבה !

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי, כל תרומה שאינה מוגבלת בזמן, נראה לי פשוט שמותר לבטל, משום שלכתחילה אף אדם לא מתכוון להתחייב לעולם ועד, אלא הכוונה מראש לתת כל עוד אפשר. אבל אם זה הוגבל מראש, נניח אדם נתן 12 תשלומים, אז כאן כבר יש נדר, ואי אפשר לבטל באמצע בלא התרת נדרים, והתרת נדרי צדקה אין עושים אלא מדוחק.

כמו כן יש לשים לב לעשות דברים בהסכמה ומדעת שניכם בנעימות ובשמחה, לדבר על כל דבר בפתיחות, ולא שצד אחד עושה והצד השני חושש ולא פתוח לדבר, תצרו ביניכם ערוץ פתוח ונעים על כל דבר.

מזל טוב וחיים טובים ומאושרים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. היי
    תודה על המענה המהיר
    כמעט כל התרומות למוסדות הם לתקופה מסויימת של 12 חודשים או 36 חודשים
    אז לכולם צריכה התרת נדרים ?מי צריך לעשות את ההתרה בעלי ?אני?

  2. את צריכה לעשות. ושוב, רק אם באמת זה סכום גדול, נדרי צדקה אין מתירין אלא מדוחק. למשל הרצון שלו לתרום לישיבה שלו אינו דוחק, ימתין עד לאחר שיסתיימו ההוראות ואז תתרמו לישיבה. והעיקר בלי לחץ, אשמח אגב לדבר איתו אם אפשר בטל' 0527643066.